Sociodemographic, economic, agronomic, and cultural aspects of coffee growers in the municipality of Sultepec, Estado de Mexico, Mexico
Keywords:
Coffee growing, characterization, crop diagnosis, production systemAbstract
Mexico is among the ten main producers of Arabica coffee, contributing 2.41%. With an area of 586 hectares, the State of Mexico, produces 630 tons of cherry coffee, which places it in 11th place, contributing 0.07% of the production. With the objective of characterizing coffee production in sociodemographic, economic, agronomic, and cultural aspects in the municipality of Sultepec, we used the applied survey technique through an interview questionnaire (n=30). The results showed that 70% of the producers are men, the average age was 50.13 years, and 90.4% have basic education studies. There are 1.72 hectares per coffee grower, old varieties established 23.93 years ago predominate, yields are less than 1.0 t ha-1 in cherry coffee, and the income is below $32,287.47 pesos per year. This reflects a lag in the production of this crop.
References
Aguirre-Cadena JF, Ramírez-Valverde B, Trejo-Téllez BI, Juárez-Sánchez JP. 2012. Producción de café en comunidades indígenas de México: beneficios sociales y ambientales. Agroproductividad 5: 34-40.
[ANACAFE] Asociación Nacional del Café de Guatemala. [internet]. 2019. Guía de variedades de café en Guatemala. [citado 2022 mar 06]. Disponible en: https:// www.anacafe.org/uploads/file/9a4f9434577a433aad6c123d321e25f9/Gu%C3%ADa-de-variedades- Anacaf%C3%A9.pdf
[ANACAFE] Asociación Nacional del Café de Guatemala. 2021. Costos de producción y la importancia de tener identificado el punto de equilibrio. Curso de capacitación en café. Webinar. Disponible en: https://www. anacafe.org/costos-de-produccion
Benítez-García E, Jaramillo-Villanueva JL, Escobedo- Garrido S, Mora-Flores S. 2015. Caracterización de la producción y del comercio de café en el municipio de Cuetzalan, Puebla. Agricultura, Sociedad y Desarrollo 12: 181-198.
Campos-Saldaña RA, Cruz-Macías AOW, Ruiz-Ramos D. 2019. Elementos socioeconómicos de productores y organizaciones cafetaleras de Monte Cristo de Guerrero, Chiapas. En: Pérez E, Sarmiento JF, Mota E, editores. Impactos ambientales, gestión de recursos naturales y turismo en el desarrollo regional. Vol. II. Coyoacán, Universidad Nacional Autónoma de México-Asociación Mexicana de Ciencias para el Desarrollo Regional A.C. P. 342-360.
Canet-Brenes G, Soto-Víquez C, Ocampo-Thomason P, Rivera-Ramírez J, Navarro-Hurtado A, Guatemala- Morales Ma.G, Villanueva-Rodríguez S. 2016. La situación y tendencias de la producción de café en América Latina y el Caribe. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. San José, Costa Rica.
Cárcamo NJ, Vázquez V, Zapata E, Nazar A. 2010. Género, trabajo y organización. Mujeres cafetaleras de la unión de productores orgánicos de San Isidro Chiltepec, Chiapas. Estudios Sociales 18: 156-176.
Cardeña BI. 2017. Conocimiento campesino sobre la roya (Hemileia vastatrix, Berkeley & Broome 1869) y su impacto en la producción de café en el municipio de Hueytamalco, Puebla. Tesis de Maestría en Ciencias. Colegio de Posgraduados. Puebla, México.
[CEDRSSA] Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria. [internet]. 2014. Producción y mercado del café en el mundo y en México. Reporte, noviembre del 2014. [citado 2022 mar 25]. Disponible en: https://www. cedressa.org.mx/
[CEDRSSA] Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria. [internet]. 2018. El café en México: diagnóstico y perspectivas. [citado 2022 abr 06]. Disponible en: https://www.cedrssa.gob.mx/
[CENACAFE] Centro Nacional de Investigación, Innovación y Desarrollo Tecnológico del Café. [internet]. 2019. Plataforma de información. [citado 2023 agos 09]. Disponible en: http://www.cenacafe.org.mx/
[COESPO] Consejo Estatal de Población. [internet]. 2022. Índice de marginación. [citado 2022 abr 06]. Disponible en: https://coespo.edomex.gob.mx/indice_marginacion 12
García-Domínguez JU, Villegas Aparicio Y, Duran-Medina E, Carrillo-Rodríguez JC, Sangerman-Jarquín Dma, Castañeda-Hidalgo E. 2021. Descripción y análisis de productores de café en la región Mixe, Oaxaca. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 12: 1235-1247. https:// doi.org/10.29312/remexca.v12i7.2781
Goodman LA. [internet]. 1961. Muestreo de bola de nieve. Anuales de Estadística Matemática. [citado 2023 ago 09]. Disponible en: https://doi.org/10.1214/aoms/1177705148
Herrera R. 1983. Estudio sobre la producción del café. Secretaría de Fomento. Distrito Federal, México.
[ICO] International Coffee Organization. [internet]. 2018. Igualdad de género en el sector café. [citado 2022 feb 05]. Disponible en: http://www.ico.org/documents/ cy2017-18/icc-121-5c-gender-equality.pdf
[ICO] International Coffee Organization. [internet]. 2022. Datos históricos del comercio del café. [citado 2022 feb 05]. Disponible en: https://www.ico.org/es/new_historical_c.asp
Josué JE, Jiménez ME. 2021. Caracterización socioeconómica y fitosanitaria de 25 sistemas de producción de café (Coffea arábica L.), en tres municipios de Matagalpa, 2020. Revista La Calera 21: 111-118. https://doi.org/10.5377/ v21i37.12782
Leguizamo-Sotelo G, Rubí-Arriaga M, Salgado-Siclán ML, Ramírez-Dávila JF. 2023. Panorama de la cafeticultura en el contexto internacional, nacional y en el Estado de México. En: Herrera-Tapia F, Rubí-Arriaga M, Rivera- Rojo CR, editores. Café mexiquense, producción, mercado y política pública. Distrito Federal, Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. P. 21-45. [citado 2023 ago 09]. Disponible en: https://www. iica.int
López CJR. 2013. Densidad de siembra una estrategia de sostenibilidad en el café. El Cafetal. La revista del caficultor 35: 8-9.
López-García FJ, Escamilla-Prado E, Zamarripa-Colmenero A Cruz-Castillo JG. 2016. Producción y calidad en variedades de café (Coffea arabiga L.) en Veracruz, México. Revista Fitotecnia Mexicana 39: 297-304.
Martínez-López A, Cruz-León A, Sangerman-Jarquín DM, Cárdenas SD, Herrera JC, Ramírez-Valverde B. 2022. Prevalencia de los saberes tradicionales en las unidades de producción de café de la región Huatusco, Veracruz, México. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research 5: 1172-1184. https://doi. org/10.34188/bjaerv5n1-090
Medina-Meléndez JA, Ruíz-Nájera ER, Gómez-Castañeda JC, Sánchez-Yáñez JM, Gómez-Alfaro G, Pinto-Molina O. 2016. Estudio del sistema de producción de café (Coffea arabica L.) en la región Frailesca, Chiapas. Ciencia UAT 10: 33-43.
Morales-Ramos V, Escamilla-Prado E, Muñoz-Rodríguez M, Velázquez-Morales JA, Spinoso-Castillo JL. 2021. Perfiles de calidad del café de México. Colegio de Posgraduados. Texcoco, México.
Paz L. 2018. Mujeres del cafetal en la región central de Veracruz. Aportaciones femeninas a la economía campesina en el colapso de 2013-2017. Argumentos. Estudios Críticos de la Sociedad 31: 229-250.
[PDMS] Plan de Desarrollo Municipal de Sultepec 2022 - 2024. [internet]. 2022. Gobierno Municipal de Sultepec. [citado 2023 ago 09]. Disponible en: https:// copladem.edomex.gob.mx/sites/copladem.edomex. gob.mx/files/files/pdf/Planes%20y%20programas/ Mpales-2022-2024/Sultepec_PDM_2022_2024
Perea J, Rivas LA. 2008. Estrategias competitivas para los productores cafetaleros de la región de Córdoba, Veracruz, frente al mercado mundial. Contaduría y Administración 224: 9-33.
[SADER] Secretaria de Agricultura y Desarrollo Rural. [internet]. 2022. Ganadores de la taza de excelencia [citado 2022 feb 14]. Disponible en: https://www.gob.mx/ cms/uploads/attachment/file/657626/GANADORES_ TAZA_DE_EXCELENCIA_2021.xlsx
Salazar-Barrientos LdeL, Magaña-Magaña MMA, Latournerie-Moreno L. 2015. Importancia económica y social de la agrodiversidad del traspatio en una comunidad rural de Yucatán, México. Revista Agricultura, Sociedad y Desarrollo 12: 1-14.
Santoyo H, Ramírez P, Suvedi M. 2000. Manual para la evaluación de programas de desarrollo rural, México. Ed. Mundi Prensa. Distrito Federal, México.
[SIAP] Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. [internet]. 2014. Cierre de la producción agrícola por estado. [citado 2022 feb 14]. Disponible en: http://www.siap. gob.mx/cierre-de-la-producción-agrícola-por-estado/
[SIAP] Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. [internet]. 2022a. Cierre de la producción agrícola por estado. [citado 2022 feb 14]. Disponible en: https://www.siap.gob.mx/cierre-de-la-producción-agrícola -por-estado
[SIAP] Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. [internet]. 2022b. Cierre de la producción agrícola 2020. [citado 2022 feb 14]. Disponible en: https://www.gob. mx/siap/documentos/siacon-ng-161430
Tablas I, Guerrero JD, Aceves E, Álvarez MN, Laínez- Loyo E y Olvera JI. 2021. El cultivo del café en Ojo de Agua de Cuauhtémoc, Malinaltepec, Guerrero. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 12: 1031-1042. https:// doi.org/10.29312/remexca.v12i6.2736
Tomas TA, Delgado AA, Herrera CBE, Vargas LS. 2018. Sistema de producción de café (Coffea arabica L.) en la comunidad del Cerro Cuate, Iliatenco, Guerrero. Agroproductividad 11: 157-163. https://doi. org/10.32854/agrop.v11i10.1262
[WCR] World Coffee Research. [internet]. 2019. Las variedades de café arábiga. [citado 2022 mar 20]. Disponible en: https://varieties.worldcoffeeresearch.org/content/3-releases/20191206-update-may-2019/las-variedades-del-cafe-arabica.pdf