Evaluación de germinado de avena y forraje de alfalfa en la alimentación del conejo volcánico, Romerolagus diazi (Ferrari-Pérez)

Teporingo nutrition with forage

Authors

  • Laura Patricia-navarro Universidad Autónoma Metropolitana
  • Mariano Sánchez-Trocino Dirección General de Zoológicos y Vida Silvestre de la Ciudad de México
  • Magali Oregón-Ramírez Dirección General de Zoológicos y Vida Silvestre de la Ciudad de México
  • Germán David Mendoza-Martínez Universidad Autónoma Metropolitana
  • José Antonio Martínez-García Universidad Autónoma Metropolitana
  • Pablo Benjamín Razo-Ortiz Universidad Autónoma Metropolitana
  • Gabriela Vázquez-Silva Universidad Autónoma Metropolitana
  • Pedro Abel Hernández-García Universidad Autónoma del Estado de México

Keywords:

Professional care, diet, forages, volcano rabbit

Abstract

Abstract

The objective was to determine the utility of from the sprouts of Avena sativa and Medicago sativa in the feeding of volcano rabbits. Fourteen volcano rabbits (498 ± 61 g BW) were randomly assigned to two treatments, germinated oats or fresh alfalfa (n=7). Alfalfa had twice the protein (22.19 vs. 10.17 %) and lower NDF (32.6 vs. 42.7 %). The ED of alfalfa was 926 kcal/g more than oat sprout. Feed intake was higher (P<0.01) for the alfalfa treatment (55.4 vs. 30.1 g/d) and digestibility was lower (P<0.01) for germinated oats (31.6%) vs. 50.1% for alfalfa. The alfalfa treatment showed weight gains (0.77 g/d) while the oats treatment weight losses (-2.12 g/d). It was concluded that germinated oats as a sole diet is not a suitable food for volcano rabbits.

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Published

2025-12-02

Issue

Section

Artículos Científicos