Diagnóstico de la producción de cacao (Theobroma cacao L.) y cuapataiste (T. bicolor Bonpl.) (Magnoliopsida: Malvaceae), en Ayutla de los Libres, Guerrero, México

Authors

  • Miriam Villanueva-Caballero Universidad Autónoma del Estado de Morelos
  • Edgar Martínez-Fernández Universidad Autónoma del Estado de Morelos
  • Mairel Valle-de la Paz Universidad Autónoma de Guerrero
  • Iran Alia-Tejacal Universidad Autónoma del Estado de Morelos
  • Antonio Castillo-Gutiérrez Universidad Autónoma del Estado de Morelos
  • Oscar Gabriel Villegas-Torres Universidad Autónoma del Estado de Morelos
  • Daniel Perales-Rosas Instituto Tecnológico de Ciudad Valle
  • José Antonio Chávez-García Universidad Autónoma del Estado de Morelos
  • Porfirio Juárez-López Universidad Autónoma del Estado de Morelos

Keywords:

chilate, cultivo de traspatio, producción, policultivos

Abstract

Cacao and Pataxte, better known in the region as Cuapataiste, are plant species used as raw material for chilate, a typical drink in Guerrero, which provides nutritional and nutraceutical elements. The objective of this research was to make a socioeconomic diagnosis of cocoa and cuapataiste producers in Ayutla de los Libre, Guerrero. Mexico. During May to June 2022, six participatory workshops were held to prepare the diagnosis. Obtaining strengths, weaknesses, opportunities and threats (SWOT), allowing the analysis of the situation of the producers. It is concluded that producers lack support for production; at the same time, they do not carry out adequate management of pests and diseases, affecting cocoa production. Also, there is a lack of post-harvest management of the two species of cocoa. Finally, 90% of the destination of the production is for self-consumption.

References

Andújar, I., Recio, M. C., Giner, R. M., & Ríos, J. L. (2012). Cocoa polyphenols and their potential benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2012(1), 906252. https://doi.org/10.1155/2012/906252

Arvelo-Sánchez, M. A., Delgado, T., González-León, D., Marotom S., & Montoya-Rodríguez, P. (2017). Manual técnico del cultivo de cacao: prácticas latinoamericanas. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura.

Attiogbé, A. A. C., Nehren, U., Quansah, E., Bessah, E., Salack, S., Sogbedji, J. M., & Agodzo, S. K. (2024). Cocoa farmers’ perceptions of drought and adaptive strategies in the Ghana–Togo transboundary cocoa belt. Land, 13(11), 1737. https://doi.org/10.3390/land13111737

Avendaño-Arrazate, C. H., Villarreal-Fuentes, J. M., Campos-Rojas, E., Gallardo-Méndez, R. A., López-Mendoza, A., Aguirre-Medina, J. F., Sandoval-Esquivez, A., & Espinoza-Zaragoza, S. (2011). Diagnóstico del cacao en México. Universidad Autónoma Chapingo.

Córdova-Avalos, V., Mendoza-Palacios, J. D., Vargas-Villamil, L., Izquierdo-Reyes, F., & Ortiz-García, C. F. (2008). Participación de las asociaciones campesinas en el acopio y comercialización de cacao (Theobroma cacao L.) en Tabasco, México. Universidad y Ciencia, 24(2), 147-158.

De Araujo, Q. R., Gattward, J. N., Almoosawi, S., Silva, M. das G. C. P. C., Dantas, P. A. de S. D., & De Araujo Júnior, Q. R. (2016). Cocoa and human health: from head to foot—A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56(1), 1-12. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.657921

De La Cruz-Landero, E., Córdova-Avalos, V., García-López, E., Bucio-Galindo, A., & Jaramillo-Villanueva, J. L. (2015). Manejo agronómico y caracterización socioeconómica del cacao en Comalcalco, Tabasco. Foresta Veracruzana, 17(1), 33-40.

Gálvez-Marroquín, L. A., Reyes-Reyes, A. L., Avendaño-Arrazate, C. H., Hernández-Gómez, E., Mendoza-López, A., & Díaz-Fuentes, V. H. (2016). Pataxte (Theobroma bicolor Humb. & Bonpl.): especie subutilizada en México. Agro Productividad, 9(1), 41-47.

Herrera, H. E., & Van de Velde, H. (2006). Programa de especialización en gestión del desarrollo comunitario. Auto-diagnóstico. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua.

Instituto Nacional de estadística y Geografía. (2010). Censo de población y vivienda. Unidad de microrregiones. https://www.inegi.org.mx/programas/ccpv/2010/

Instituto Nacional de estadística y Geografía. (2020). Censo de población y vivienda. Proyectos estadísticos. https://www.inegi.org.mx/app/cpv/2020/resultadosrapidos/default.html?texto=Guerrero

Liendo, R. J., & Marín, R. C. (2006). Prácticas poscosecha y de almacenamiento del cacao (Theobroma cacao) en el estado miranda Venezuela. Revista de la Facultad de Agronomía, 23(3), 349-363.

Navarro, M. D. A. (2010). Manejo integrado de plagas. University of Kentucky.

Pabón, M. G., Herrera-Roa, L. I., & Sepúlveda, W. S. (2016). Caracterización socio-económica y productiva del cultivo de cacao en el departamento de Santander (Colombia). Revista Mexicana de Agronegocios, 38, 283-294.

Parada-Gutiérrez, O., & Veloz-Cordero, R. L. (2021). Análisis socioeconómico de productores de cacao, localidad Guabito, provincia Los Ríos, Ecuador. Ciencias Holguín, 27(1), 1-11.

Phillips-Mora, W., & Cerda, B. R. (2009). Catálogo. Enfermedades del cacao en Centroamérica. Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza.

Rendón-Aguilar, B., González Soto, G., Oble-Delgadillo, M. I., Ojeda-Cornejo, V., Parra-Padilla, R. E., Pérez- González, E., & Ramírez-Hernández, L. (1998). Theobroma bicolor Humb. & Bonpl. (Sterculiaceae, “Cuapataxtle”) en el municipio de Ayutla de los Libres, Guerrero. Composición florística de los huertos y aspectos etnobotánicos. Boletín de la Sociedad Botánica de México, 63, 75-84. https://doi.org/10.17129/botsci.1569

Roma Ardón, R. W., Damon, A. A., & Sánchez Ortiz, W. (2022). El policultivo de cacao (Theobroma cacao L.) y la cultura Qato’ok de Tuzantán, Chiapas, México. Una aproximación etnoecológica. Ethnoscientia, 7(4), 14-32.

Satama-Bermeo, M., García-Espigares, L., Lamotte, L., Ramírez, K., Santos, A., Zambrano, G., Olschewski, R. (2025). Sustainable cocoa production: a question of taste or survival? Eliciting farmers’ preferences with a two-step choice experiment. Journal of Agriculture and Food Research, 22, 102051. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2025.102051

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. (2024). Acciones y programas. Producción mensual agrícola. https://nube.siap.gob.mx/avance_agricola/

Smith, H., & Liburd, E. (2018). Cultivos en asocio, diversidad de cultivos y manejo integrado de plagas. Universidad de la Florida. https://doi.org/10.32473/edis-in932-2012

Torres, M., Paz, K., & Salazar, F. G. (2006). Tamaño de una muestra para una investigación de mercado. Boletín Electrónico: Facultad de Ingeniería - Universidad Rafael Landívar, 2, 1-13.

Valenzuela B., A. (2007). El chocolate, un placer saludable. Revista Chilena de Nutrición, 34(3), 1-20. https://doi.org/10.4067/S0717-75182007000300001

Wilde, V. (2001). Manual para el nivel de campo. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura.

Published

2025-12-08

Issue

Section

Artículos Científicos