CARACTERÍSTICAS AGRONÓMICAS Y FORRAJERAS DE VARIEDADES NATIVAS DE MAÍZ EN LAS MONTAÑAS, VERACRUZ, MÉXICO
Keywords:
Zea mays, forraje verde, forraje seco, caracteres agronómicos, conservaciónAbstract
There is a growing demand for forage in the livestock sector. The objective of this research was to
characterize the agronomic and forage behavior of native corn varieties. To this end, in 2022 the
varieties Criollo and Crema, from the municipality of Carrillo Puerto, and Criollo, from Amatlán,
Veracruz, Mexico, were evaluated under a completely randomized block design with four repetitions.
The following variables were registered: male and female flowering; height of the plant
and cob; number and dimensions of the sheet; stem diameter; root lodging and fresh green forage
yield. The data were subjected to an analysis of variance and comparison of means by Tukey (p
< 0.05). The Crema de Carrillo Puerto variety presented better agronomic performance, as well
as in forage components. 29.14 and 33.91 t ha-1 of green forage were achieved with the Criollo
de Amatlán and Criollo de Carrillo Puerto materials, respectively (p > 0.05), yields similar to the
national and state average. Native varieties of corn have an unknown potential that can meet the
demand for plant genetic resources for regional livestock farming.
References
Amat CGE. 2019. Comportamiento agronómico de un hibrido promisorio de maíz forrajero (Zea mays L.), durante la época lluviosa en las zonas ganaderas del Ecuador. Tesis de Licenciatura en Ingeniería. Universidad Técnica de Barbahoyo. Babahoyo, Ecuador.
Amole T, Adekeye A, Bakare B, Meseka S, Mengesha W, Menkir A. 2022. Assessing the fodder potentials of drought-tolerant maize (Zea mays L.) hybrids in West Africa. International Journal of Agronomy 2022: 1348711. https://doi.org/10.1155/2022/1348711
Ángeles-Gaspar E, Ortiz-Torres E, López PA, López- Romero G. 2010. Caracterización y rendimiento de poblaciones de maíz nativas de Molcaxac, Puebla. Revista Fitotecnia Mexicana 33: 287-296.
Ayvar-Serna S, Díaz-Nájera JF, Vargas-Hernández M, Mena-Bahena A, Tejeda-Reyes MA, Cuevas-Apresa Z. 2020. Rentabilidad de sistemas de producción de grano y forraje de híbridos de maíz, con fertilización biológica y química en trópico seco. Terra Latinoamericana 38: 9-16. https://doi.org/10.28940/terra.v38i1.507
Caballero-García MA, Córdova-Téllez L, López-Herrera AJ. 2020. Validación empírica de la teoría multicéntrica del origen y diversidad del maíz en México. Revista Fitotecnia Mexicana 42: 357-366.
Çakir R. 2004. Effect of water stress at different development stages on vegetative and reproductive growth of corn. Field Crops Research 89: 1-16. https://doi. org/10.1016/j.fcr.2004.01.005
Cañadas Á, Molina C, Rade D, Fernández F. 2016. Interacción época/densidad de siembra sobre la producción de ocho híbridos de maíz forrajeros, Ecuador. Revista MVZ Córdoba 21: 5112-5123.
Castro S, López JA, Pecina JA, Mendoza MC, Reyes CA. 2013. Exploración de germoplasma nativo de maíz en el centro y sur de Tamaulipas, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 4: 645-653. https://doi. org/10.29312/remexca.v4i4.1196
Chávez-Arias CC, Ramírez-Godoy A, Restrepo-Días H. 2022. Influence of drought, high temperatures, and/ or defense against arthropod herbivory on the production of secondary metabolites in maize plants. A review. Current Plant Biology 32: 100268. https://doi. org/10.1016/j.cpb.2022.100268
Conceição dos Santos LF, Garruña R, Andueza-Noh RH, Latournerie-Moreno L, Mijangos-Cortés JO, Pineda- Doporto A. 2019. Comportamiento agronómico y fisiológico de maíces nativos del sureste de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 10: 1247-1258. https://doi.org/10.29312/remexca.v10i6.908
Cuevas JdJ. 2014. Maíz: alimento fundamental en las tradiciones y costumbres mexicanas. PASOS. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural 12: 425-432.
Delmotte A. 2010. Bien choisir sa variété de maïs ensilage. L’Abreuvoir 219: 31-35.
Díaz PG, Ruíz CJU, Cano GMA, Serrano AV, Medina GG. 2006. Estadísticas climatológicas básicas del Estado de Veracruz (Período 1961-2003). Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias. Medellín de Bravo, México.
Elings A. 2000. Estimation of leaf area in tropical maize. Agronomy Journal 92: 436-444. https://doi.org/10.2134/ agronj2000.923436x
Erenstein O, Jaleta M, Sonder K, Khondoker M, Prasanna BM. 2022. Global maize production, consumption and trade: Trends and R&D implications. Food Security 14: 1295-1319. https://doi.org/10.1007/s12571-022-01288-7
Esperbent C. 2017. El cambio del clima deja su huella en la agricultura. Revista de Investigaciones Agropecuarias 43: 108-112.
Espinosa LC, Rincón F, Ruiz NA, Martínez JM, Benavides A. 2019. Environmental response of native maize populations of the southeast of Coahuila, Mexico. Nova Scientia 11: 108-125. https://doi.org/10.21640/ ns.v11i23.1931
[FAO] Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2019. El sistema alimentario en México- Oportunidades para el campo mexicano en la Agenda 2030 de Desarrollo Sostenible. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Ciudad de México, México.
[FAO] Food and Agriculture Organization of the United Nations. [internet]. 2020. Acuerdo por el que se crea el Comité Sectorial de Recursos Genéticos para la Alimentación y la Agricultura. [citado 2022 mayo 03]. Disponible en: https://www.fao.org/faolex/results/ details/es/c/LEX-FAOC196675/
[FAOSTAT] Food and Agriculture Organization of the United Nations. [internet]. 2022. Crops and livestock products. [citado 2022 mayo 02]. Disponible en: https:// www.fao.org/faostat/en/#home
Flores-Pérez L, López PA, Gil-Muñoz A, Santacruz-Varela A, Chávez-Servia JL. 2015. Variación intra-racial de maíces nativos del altiplano de Puebla, México. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo 47: 1-17.
Franco MJRP, González HA, Pérez LDJ, González RM. 2015. Caracterización fenotípica de híbridos y variedades de maíz forrajero en Valles Altos del Estado de México, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 6: 1915-1927.
García de ME. 2004. Modificaciones al sistema de clasificación climática de Köppen: para adaptarlo a las condiciones de la República Mexicana. Instituto de Geografía. México.
Godina RJE, Garay MJR, Mendoza PSI, Joaquín CS, Rocandio RM, Lucio RF. 2020. Rendimiento de forraje y composición morfológica de maíces nativos en condiciones semiáridas. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 11: 58-68. https://doi.org/10.29312/remexca. v0i24.2358
González CF, Peña RA, Núñez HG. 2006. Etapas de corte, producción y calidad forrajera de híbridos de maíz de diferente ciclo biológico. Revista Fitotecnia Mexicana 29(Núm. Esp. 2): 103-107. https://doi.org/10.35196/ rfm.2006.Especial_2.103
González-Cortés N, Silos-Espino H, Estrada CJC, Chávez- Muñoz JA y Tejero JL. 2016. Características y propiedades del maíz (Zea mays L.) criollo cultivado en Aguascalientes, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 7: 669-680.
Guevara-Hernández F, Hernández-Ramos MA, Basterrechea-Bermejo JL, Pinto-Ruiz R, Venegas-Venegas JA, Rodríguez-Larramendi LA, Cadena- Iñiguez P. 2019. Maíces locales; una contextualización de identidad tradicional. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo 51: 369-381.
[INEGI] Instituto Nacional de Estadística y Geografía. [internet]. 2022. Temas. [citado 2023 nov 18]. Disponible en: https://www.inegi.org.mx/temas/
[INEGI] Instituto Nacional de Estadística y Geografía. [internet]. 2023. Climatología. [citado 2023 agosto 18]. Disponible en: https://www.inegi.org.mx/temas/ climatologia/
Jiménez OMM, Gómez AR, Oliva HJ, Granados ZL, Pat FJM, Aranda IEM. 2019. Influencia del estiércol composteado y micorriza arbuscular sobre la composición química del suelo y el rendimiento productivo de maíz forrajero (Zea mays L.). Nova Scientia 11: 1-36. https:// doi.org/10.21640/ns.v11i23.1957
Joaquín CS, Rocandio RM, Álvarez VP, Hernández GFJ, Limas MAG, Garay MJR. 2022. Rendimiento y valor nutritivo del forraje y ensilado de maíces nativos en condiciones subtropicales. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 13(5): 873-881.
Kato YTA, Mapes SC, Serratos HJA, Mera OLM, Bye BRA. 2009. Origen y diversificación del maíz: una revisión analítica. Universidad Nacional Autónoma de México/ Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad. México, DF.
Kim J, Song Y, Kim DW, Fiaz M, Kwon CH. 2018. Evaluating different interrow distance between corn and soybean for optimum growth, production and nutritive value of intercropped forages. Journal of Animal Science and Technology 60: 2-6. DOI 10.1186/S40781-017-0158-0
Macedo PJR, Campos BAC, Bosi C, Anchao OPP, Henrique MM, De Faria PA, Novita ES. 2019. Forage productivity and nutritive value during pasture renovation in integrated systems. Agroforestry Systems 93: 39-49. https://doi.org/10.1007/s10457-017-0149-7
Marcos SB, Martínez CÁR, López UGA, López OCA, Arteaga Reyes TT. 2016. La biomasa de los sistemas productivos de maíz nativo (Zea mays) como alternativa a la captura de carbono. Revista Internacional de Contaminación Ambiental 32: 361-367. https://doi. org/10.20937/RICA.2016.32.03.10
Montemayor-Trejo JA, Lara-Míreles JL, Woo-Reza JL, Munguía-López J, Rivera-González M, Trucíos- Caciano R. 2012. Producción de maíz forrajero (Zea mays L.) en tres sistemas de irrigación en la Comarca Lagunera de Coahuila y Durango, México. Agrociencia 46(3): 267-278.
Montgomery D. 2020. Analysis of Seasonal Effects on Nutritive Value of Native Forages in the Southern Great Plains and Its Relationship to Sampling Method. Tesis de Maestría en Ciencias. Universidad de Kentucky. Lexington, Kentucky.
Morand V, Balbi CE. 2020. Maíz para silo de planta entera: efecto de genotipo y altura de corte en la producción y calidad para alimentación animal. Información Tecnológica 31: 231-240. https://doi.org/10.4067/S0718-07642020000300231
Mutsamba EF, Nyagumbo I, Mupangwa W. 2020. Forage and maize yields in mixed crop-livestock farming systems. Enhancing forage and maize yields in mixed crop-livestock systems under conservation agriculture in sub-humid Zimbabwe. NJAS-Wageningen Journal of Life Sciences 92: 1-10. https://doi.org/10.1016/j. njas.2019.100317
[NASA] National Aeronautics and Space Administration. [internet]. 2022. Prediction of Worldwide Energy Resource. [citado 2022 sept 30]. Disponible en: https:// power.larc.nasa.gov/data-access-viewer/
Njoka EM, Muraguri GR, Ndirangu CM. 2004. Estimation of maize fodder/grain yield before flowering in the Kenya Highlands. East African Journal Life Science 5: 59-65.
Núñez G, Contreras EF, Faz R. 2003. Características agronómicas y químicas importantes en híbridos de maíz para forraje con alto valor energético. Técnica Pecuaria Méxicana 41: 37-48.
[OECD/FAO] Organization for Economic Cooperation and Development/Food and Agriculture Organization of the United Nations. [internet]. 2020. “OECD-FAO Agricultural Outlook (Edition 2020)”, OECD Agriculture Statistics (database). [citado 2023 feb 22]. Disponible en: https://doi.org/10.1787/agr-data-en
Osorio-Antonia J, Bada-Carbajal LM, Lámbaryy-Vilchis F. 2020. Agro productivity of native corn in the indigenous zone of Chicontepec, Veracruz, México. Revista de Geografía Agrícola 68: 97-111.
Pecina MJA, Mendoza CMC, López SJA, Castillo GF, Mendoza RM, Ortiz CJ. 2011. Rendimiento de grano y sus componentes en maíces nativos de Tamaulipas evaluados en ambientes contrastantes. Revista Fitotecnia Mexicana 34: 85-92.
Peña RA, González CF, Núñez HG, Tovar GMR, Vidal MVA y Ramírez DJL. 2012. Heterosis y aptitud combinatoria para producción y calidad de forraje en seis poblaciones de maíz. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias 3: 389-406.
R Core Team. [internet]. 2020. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. [citado 2022 sept 30]. Disponible en: https://www.R-project.org/
Ramírez-Díaz JL, Vidal-Martínez VA, Alemán de la Torre I, Ledesma-Miramontes A, Gómez-Montie NO, Salinas- Moreno Y y Ruiz-Corral A. 2020. Selección de líneas y cruzas de maíz combinando las pruebas de mestizos y cruzas dialélicas. Revista Fitotecnia Mexicana 42: 335-346.
Reyes CP. 1990. El maíz y su cultivo. AGT-EDITOR S.A. México, D.F.
Robles JLE, González RM, Rosas DM, Osorio AJ, Palacios RC, Castelán OOA, Chay-Canul A, Vargas-Bello-Pérez E, Plata RDA. 2021. Predicted milk production per hectare based on yield and chemical composition of native and hybrid maize silage varieties on temperate and tropical regions. Acta Agronómica 70: 148-154. https://doi.org/10.15446/acag.v70n2.79654
Rodríguez-Montalvo FA, Sierra-Macías M, Espinosa- Calderón A, Vázquez-Hernández MV, Barrón-Freyre S, Andrés-Meza P, Del Rosario-Arellano JL. 2021. Productividad de forraje en maíces híbridos bajo diferentes densidades de población y dosis de fertilización. Terra Latinoamericana 39: 1-12. https://doi. org/10.28940/terra.v39i0.676
Ruiz LF, Garay MJR, Rocandio RM, Ruíz GS, Joaquín CS. 2018. Potencial forrajero de maíces nativos e híbridos en Tula, Tamaulipas. Transversalidad Científica y Tecnológica 2: 89-93.
[SADER-SIAP] Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural-Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. [internet]. 2022. Expectativas agroalimentarias septiembre 2022. [citado 2023 ene 20]. Disponible en: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/ file/783421/Expectativas__Septiembre_2022.pdf
Sánchez HMA, Aguilar MCU, Valenzuela JN, Bertín MJT, Sánchez H, Jiménez RMA, Villanueva VC. 2013. Rendimiento en forraje de maíces del trópico húmedo de México en respuesta a densidades de siembra. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias 4(3): 271-288.
Sánchez LW, Hidalgo-Ardón C. 2018. Forage production and nutritive value of maize hybrids and local oats in Costa Rica. Agronomía Mesoamericana 29: 153-164. doi:10.15517/ma.v29i1.27732
Sánchez-Hernández MA, Morales-Terán G, Mendoza-Pedroza SI, Hernández-Bautista J, Fraire-Cordero S, Rivas-Jacobo MA. 2021. Productive characterization of landrace maize for forage use in the lower Papaloapan basin. Revista Fitotecnia Mexicana 44: 755-764.
Santiago LU, Rosales NCA, Santiago LE, Santiago LN, Preciado RP, Palmo GA, Real D. 2018. Yield of forage, grain and biomass in eight hybrids of maize with different sowing dates and environmental conditions. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias 9: 86-104. https://doi. org/10.22319/rmcp.v9i1.4403
[SIAP] Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. 2018. Alfalfa verde, producción y comercio exterior. [citado 2022 nov 11]. Disponible en: https://www.gob.mx/siap/articulos/ alfalfa-verde-produccion-y-comercio-exterior
[SIAP] Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. [internet]. 2022. Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. [citado 2022 nov 25]. Disponible en: https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/
Sierra-Macías M, Andrés-Meza P, Palafox-Caballero A, Meneses-Márquez I, Francisco-Nicolás N, Zambada- Martínez A y Tadeo-Robledo M. 2014. Variación morfológica de maíces nativos (Zea mays L.) en el estado de Veracruz, México. Agroproductividad 7: 58-66.
Silva J. 2019. Cultivo de maíz. Agrotendencia. [citado 2022 dic 26]. Disponible en: https://agrotendencia.tv/ agropedia/el-cultivo-del-maiz/
[SMN] Servicio Meteorológico Nacional. [internet]. 2022. Reporte meteorológico para la agricultura. [citado 2022 dic 19]. Disponible en: https://smn.conagua.gob.mx/es/pronosticos/pronosticossubmenu/ reporte-meteorologico-para-la-agricultura
[SNICS] Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas. [internet]. 2014. Guía técnica para la descripción varietal. [citado 2022 dic 12]. Disponible en: https:// www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/120832/Maiz.pdf
Tadeo-Robledo M, Espinosa-Calderón A, Zaragoza-Esparza J, Turrent-Fernández A, Sierra-Macías M, Gómez-Montiel N. 2012. Forage and grain of yellow maizes hybrids for Mexico high valleys. Agronomía Mesoamericana 23: 281-288.
Tarazona-Meza NL, Chavarría-Párraga JE, Moreira-Saltos JR. 2022. El cultivo de maíz y sus necesidades hídricas en Manabí, Ecuador. Revista de Ciencias Agropecuarias ALLPA 5: 2-11.
[USDA-NRCS] United States Department of Agriculture- Natural Resources Conservation Service. [internet]. 2001. Harvesting Corn for Silage. [citado 2022 oct 21]. Disponible en: https://efotg.sc.egov.usda.gov/references/public/va/VA_TN6_Agronomy.pdf
Velázquez-Cardelas GA, González-Huerta A, Pérez-López DDJ y Castillo-González F. 2018. Análisis de híbridos comerciales y mestizos de maíz formados con germoplasma del INIFAP y del CIMMYT. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 9: 615-627. https://doi. org/10.29312/remexca.v9i3.1220
Yousuf N, Dar SA, Shikari AB, Dar ZA, Lone AA, Sofi PA, Gulzar S. 2021. Assessment of genetic diversity at molecular and morphological levels of temperate maize landraces collected from diverse ecological niches in Kashmir. Indian Journal of Genetics and Plant Breeding 81: 63-71. https://doi.org/10.31742/IJGPB.81.4.8
Zaragoza-Esparza J, Tadeo-Robledo M, Espinosa-Calderón A, López-López C, García-Espinosa JC, Zamudio- González B, Turrent Fernández A, Rosado-Núñez F. 2019. Rendimiento y calidad de forraje de híbridos de maíz en Valles Altos de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 10: 101-111. https://doi.org/10.29312/ remexca.v10i1.1403
Zarazúa-Villaseñor P, Ruiz-Corral JA, González-Eguiarte DR, Flores-López HE, Ron-Parra J. 2011. Impactos del cambio climático sobre la agroclimatología del maíz en Ciénega de Chapala, Jalisco. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 2: 351-363.